Jeden víkend, jedno město a nekonečná rozmanitost chutí. Olomoucký tvarůžkový festival zve všechny gurmány na jedinečnou hostinu. Osmý ročník dokutálí rekordní počet stánků s jedinečnými tvarůžkovými specialitami. Přijďte ochutnat legendární tvarůžky v nečekaných podobách. Olomoucký tvarůžkový festival proběhne 5. a 6. dubna (10.00-18.00 hodin) na Horním a Dolním náměstí v Olomouci a vstup je zdarma.

1. Nejlepší tvarůžkové speciality – Na festivalu ochutnáte tvarůžky ve všech možných podobách. Těšit se můžete na lahodné tvarůžkové burgery, pizzu, tradiční pomazánky, ale i nečekané speciality, jako jsou tvarůžkové dezerty. Každý milovník této pochoutky si zde přijde na své!

Na výběr budou nejen tvarůžkové speciality. Foto Daniel Schulz

2. Soutěž o roční zásobu tvarůžků – Cestujete na festival vlakem? Schovejte si jízdenku, ukažte ji v „Tvarglšopu“ a zapojte se do soutěže o roční zásobu Olomouckých tvarůžků! Druhý vylosovaný získá poukaz do restaurace Asado Grill, na třetího čekají regionální produkty a výherci na 4.-8. místě si odnesou praktické dárky s tématikou Olomouckého tvarůžkového festivalu. „Olomoucké tvarůžky, které s námi zrají od roku 1876, jsou zdravé, chutné a skvěle se hodí jak na studené, tak teplé pokrmy po celý rok. Díky své jedinečné chuti, vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu tuku jsou ideální pro rychlou svačinku i jako základ pro různé kulinářské speciality,“ řekl Leoš Kalandra, marketingový ředitel A. W. Olomoucké tvarůžky.

3. Kulinářská show šéfkuchařů – Přední olomoučtí šéfkuchaři vám přímo na pódiu předvedou, jak lze s tvarůžky kouzlit v moderní gastronomii. Inspirujte se jejich originálními recepty a přiučte se trikům, které můžete vyzkoušet i doma.

4. Besedy s Kateřinou Cajthamlovou – Tato známá lékařka a specialistka na zdravý životní styl představí mýty a pověry o hubnutí i zajímavé souvislosti mezi obezitou a moderním způsobem života. Besedy se konají 6. dubna v Galerii Caesar na Horním náměstí v Olomouci. Na tento doprovodný program je potřeba zakoupit vstupenku.

Myslí se na celou rodinu. Foto Daniel Schulz

Myslí se i na děti

5. Rodinná zóna – Festival myslí i na nejmenší návštěvníky. Děti si užijí kreativní dílničky, oblíbené pískování obrázků nebo malování na obličej. Novinkou je velká malovací stěna, kde mohou rozvinout svou fantazii. „Olomoucký tvarůžkový festival je nedílnou součástí olomouckého kulturního kalendáře již osm let. Za tu dobu si vybudoval širokou základnu skalních příznivců, kteří sem jezdí pravidelně, a rok od roku si získává další nadšené návštěvníky. A to nejen z Čech, ale i ze zahraničí. Udržet jeho úroveň, a zároveň každý rok přijít s nějakou novinkou, je pro město velký závazek,“ uvedl náměstek primátora Viktor Tichák.

6. Hudební program – Celý víkend bude doprovázet bohatý hudební program. Těšit se můžete na koncerty známých interpretů, mezi kterými nebude chybět Anna K. nebo Petr Vondráček se svou kapelou Lokomotiva.

7. Regionální trhy – Milujete lokální produkty? Na jarmarku najdete kvalitní výrobky od držitelů značky Haná regionální produkt®. Čerstvé sýry, voňavé pečivo, ručně vyráběné dobroty nebo originální řemeslné výrobky.

8. Maďarská kuchyně – Letos poprvé se festival rozšíří i o mezinárodní chutě. Partnerské město Pécs zde představí tradiční maďarské speciality, a to nejen sýrové. Přijďte objevit nové gastronomické zážitky!

9. Tvarůžkové suvenýry – Navštivte „Tvarglšop“, kde si můžete koupit nejen vtipná trička a kuchyňské doplňky, ale i originální tvarůžkové pralinky. Letos navíc v nové příchuti, která bude představena přímo na festivalu!

10. Festivalová atmosféra – Olomoucký tvarůžkový festival není jen o jídle. Je to jedinečný zážitek plný skvělých chutí, hudby a dobré nálady.

O společnosti A.W. spol. s r.o.

Výroba Olomouckých tvarůžků na Hané je doložena již na přelomu 15. a 16. století. Od roku 1876 se Olomoucké tvarůžky vyrábí v Lošticích. Manufakturní výrobu založil Josef Wessels s manželkou. Název současné společnosti A.W. spol. s r.o. získala firma podle Aloise Wesselse (syna zakladatelů) v roce 1897 a do roku 1914 se stala největším výrobcem tvarůžků. V roce 1930 byla realizována velká přestavba a rozšíření tvarůžkárny na moderní výrobnu pod vedením Karla Pivného (zeť Aloise Wesselse).

V roce 1991 byla tvarůžkárna v restituci vrácena potomkům původních majitelů. K zásadní obměně technologického zařízení ve výrobě došlo v roce 1997. Evropská komise udělila v roce 2010 Olomouckým tvarůžkům chráněné označení původu. V roce 2014 bylo otevřeno nové Muzeum Olomouckých tvarůžků v Lošticích jako jediné muzeum svého typu v České republice.

V současné době společnost A.W. spol. s r.o. zaměstnává okolo 180 lidí, každoročně vyrobí přibližně 2 200 tun tvarůžků ve více než třiceti tvarových, chuťových a hmotnostních variantách a provozuje čtyři podnikové prodejny v Lošticích, Olomouci, Brně a Ostravě.

Olomoucké tvarůžky se vyrábějí z netučného kyselého tvarohu a jsou charakteristické nezaměnitelnou chutí a typickou vůni. Při jejich výrobě se nepoužívají žádná syřidla, barviva, aromata ani stabilizátory, takže se hodí i pro bezlepkovou dietu. Obsahují plnohodnotné bílkoviny, vápník a díky malému obsahu tuku mají nízkou energetickou hodnotu. Olomoucké tvarůžky jsou jediný původní český sýr a jsou řazeny mezi zrající stolní sýry.

By redakce