Vůně dřeva, rozžhaveného uhlí a šťavnatých dobrot z grilu přímo vybízí k sešlostem s přáteli a rodinou. Aby byl zážitek ze setkání nezapomenutelný, neméně důležitá je volba nápojů, které chuť grilovaných specialit podtrhnout. Inspirujte se našimi radami a vsaďte se, že na letní grilovačku u vás budou všichni ještě dlouho vzpomínat.

Pro párování pití s pochoutkami z grilu platí několik jednoduchých zásad. Drink totiž musí grilovaný pokrm doplňovat, nikoli ho přebít. Buď se zaměřte na chutě, které se vzájemně podpoří, nebo odvážně vsaďte na kontrast. „Zohledněte charakter a intenzitu chutí na talíři. Masové speciality, kořeněné pokrmy či naopak lehčí zeleninové varianty vyžadují odlišný přístup. Ke slaným jídlům se hodí sladší nápoje, hodně kořeněné pokrmy ladí s jemnějšími nápoji sladké chuti a tučnější hostina se skvěle snoubí s lehčími a kyselejšími drinky,“ říká Tomáš Dytrych z Grilování.cz.

Grilované hovězí potřebuje silného parťáka

Samo o sobě má hovězí maso bohatou chuť, kterou umocňujeme i výraznějším kořením. V podobě BBQ, steaku nebo burgeru si proto žádá pití s plnou chutí, které zvládnou sílu hovězího a podpoří kouřové tóny. „Jestliže si chci dát s kamarády pořádnou flákotu na grilu, sáhnu po kouřové whisky. Pokud však chcete něco lehčího, s pivem vedle nesáhnete,“ doporučuje Petr Pulkert, whisky ambasador z Alkohol.cz.

Vedle šťavnatého steaku svůj úkol skvěle splní plné červené víno odrůdy Cabernet nebo Syrah, tmavé a výraznější pivo typu Stout, nebo dokonce kombucha (jemně perlivý fermentovaný nápoj z čaje). Burgerům budou kvitovat šumivá vína, pivo Ale s vyváženou hořkostí a ovocnými tóny či americká klasika v podobě domácího koktejlu Whiskey & Cola. Jestliže preferujete spíše nealko, volte jemně perlivou minerální vodu nebo lehce kyselé ovocné limonády, které osvěží a nezastíní chuť masa.

Vepřové chce vyvážený doprovod

Stálicí českých roštů je vepřové. Ať už grilujete krkovici, kotletu nebo panenku, jde o chuťově bohaté maso. Díky své všestrannosti zvládne různé druhy nápojů, záleží však na způsobu úpravy a použitém koření. K přírodní varianě se hodí ovocná červená vína – Merlot nebo Zweigeltrebe. Pokud je maso marinované nasladko či pikantně, sáhněte raději po růžovém víně nebo lehkém červeném. Z piv je ideální volbou klasický ležák nebo polotmavé pivo, které v sobě nese karamelové tóny ladící se šťavnatostí a jemnou tučností vepřového. Z nealka vyzkoušejte jablečnou šťávu naředěnou perlivou vodou, ladí totiž se sladšími tóny masa, nebo citronový ledový čaj pro svěží kontrast.

Kuřecí maso si žádá lehkost

Pro letní grilování je lehké kuřecí maso oblíbenou jistotou. Skvěle se páruje se svěžím a lehčím pitím, které nenaruší jeho delikátnost. Z vín vybírejte suché bílé jako Sauvignon Blanc nebo Ryzlink, jejich výraznější chuť se k libovému masu dobře hodí. Podobně poslouží i prosecco. Kdo preferuje spíše pivo, ocení světlý ležák, který osvěží aniž by maso přebil. Pokud se kuřecí marinuje s citrusovými tóny nebo bylinkami, příjemně ho doplní mojito. Z kategorie nealka hostům nabídněte ledový čaj nebo cold brew bylinný drink. 

Ryby a mořské plody si notují s citrusem

Plody moře a ryby si říkají o svěží párování, které podtrhnout jejich jemnost. To umí lehká bílá vína, například Veltlín. Pokud ale grilujete tučnější rybu, jako je losos, doplňte ji vínem plnější chuti, takové jsou odrůdy Chardonnay nebo Rýnský ryzlink. Z piv se k rybám hodí lehké pšeničné pivo, příjemně je osvěží. Ke středomořské hostině patří taky ovocné limonády s citrusovými tóny nebo jen perlivá voda s plátkem citrónu.

Grilované sýry jsou na sladké

Skvělou alternativu pro vegetariány i zajímavé zpestření klasického masového menu představují grilované sýry. „Camembert, halloumi či feta jsou stále oblíbenější součástí grilovacího menu. Jejich bohatá, slaná a někdy i krémová chuť vyžaduje nápoje, které dokážou vyvážit sýr a zároveň nezastíní jeho charakter,“ vysvětluje mistr grilu Tomáš Dytrych. Vína vybírejte sladší – Chardonnay nebo Tramín. Pokud máte chuť spíše na pivo, sáhněte po pšeničném kousku s jemnou hořkostí. S grilovaným sýrem skvěle funguje i Aperol Spritz. Dobrou službu udělají limonády z čerstvého ovoce nebo bylinkové ledové čaje, které osvěží a chuť sýra nepřebijí.

Zelenina a houby chtějí rozmanitost

Grilovaná zelenina rozehrává chuťovou symfonii, nabízí totiž širokou rozmanitost v podobě kouřových a karamelizovaných tónů. Těm nejvíce svědčí výraznější růžová nebo oranžová vína, ale i světlá a pšeničná piva. Grilovaným houbám perfektně sednou lehká červená vína odrůdy Pinot Noir nebo Frankovka, vhodně je doplní i polotmavé pivo. Pokud chcete dát přednost nealku, vsaďte na ledový čaj nebo domácí limonádu. 

Napoví vám marináda

Dobrým vodítkem pro výběr vhodného pití je taky marináda. Přirozeně funguje, když ingredience z ní, jako je například pivo nebo citronová šťáva, odpovídá ingredienci ve sklenici. Vyzkoušejte ale i méně obvyklé varianty jako Petr Pulkert: „Když nakládám maso den předem, mohu přilít bourbon, dobře se hodí. Pro ty, kteří mají rádi kouřové whisky, se nabízí i možnost přilít k naloženému masu nějakou skotskou peated whisky. Zvýrazní uzený charakter.“

Nejoblíbenější marinády a vhodné nápoje:

  • Sladce pikantní medovo-hořčičná ladí s Chardonnay, ležákem nebo IPA.
  • BBQ marinádu s kouřovým aroma a nasládlými tóny doplní tmavé pivo nebo výraznější víno Syrah.
  • Chilli a med si bude notovat s ovocnými cidery.
  • Bylinková marináda souzní s růžovým nebo mírně kořeněným vínem jako Veltlín.

Zkoušejte a objevujte

Nebojte se experimentovat ani s koktejly, které mohou být kořeněné, ovocné nebo bylinkové. Věnujte pozornost i teplotě drinků, protože ta významně ovlivňuje jejich chuťový profil. Také správné sklenice a servírování umocní zážitek, který si z grilování odnesete. Pamatujte, že párování nápojů ke grilovaným pokrmům není věda, ale především radost z objevování kombinací chutí.  

By redakce