Pokud pojedete do Mariánských Lázních, anebo se vydáte do pražského Bistra Bobovka, musíte ho ochutnat! Na světě je nový Maria Liquer, za jehož vznikem strojí trojice mužů, milovníků Mariánek. Jak a proč vznikl prozradil jeden z nich, Petr Vopálenský, spolumajitel společnosti Simply Catering, Edward Café v Mariánských Lázních a Bistro Bobovka v Praze.
Pane Vopálenský, jak jste přišli na to, že vytvoříte vlastní likér?
„Můj druhý parťák Štěpán Katina pochází z Mariánských Lázní. Dělali jsme barmanské služby, pořádali tam plesy, cateringy, pomáhali jsme s otevřením barů. Vždycky, když jsme tam byli, říkali jsme si: Když sem přijede turista, koupí si lázeňské oplatky, dá si místní vodu a koupí se Becherovku. V Mariánských Lázních! Měl by tam být přece místní likér. O tom jsme mluvili už před deseti lety.“

Co se stalo pak?
„V roce 2022 jsme s kolegou Štěpánem otevřeli v Mariánských Lázních kavárnu Edward Café na kolonádě. Jeden večer jsme seděli po zavírací době, kdy k nám přišel dnešní třetí parťák David Folprecht, který je velice významný člověk v Mariánských Lázních, hoteliér, angažuje se v kultuře i v představenstvu města a začali jsme se o likéru bavit. Nechtěli jsme kopírovat žádný známý, ale snažili jsme se vymyslet vlastní recepturu.“
Jak jste postupovali?
„Chtěli jsme, aby obsahovala něco místního, autentického. Dali jsme si s tím práci s našli jsme asi 15 bylinek, které po okolí rostou a jsou pro něj typické. Chtěli jsme, aby alespoň tři dominantní byly ty, které se tam nacházejí a jsou typické i pro lázeňství.“
Jak to pokračovalo?
„V roce 2023 jsme si sedli s kapacitou v oboru, Václavem Šitnerem, který má v Blatné likérku a předali mu seznam s tím, že potřebujeme vyrobit likér, který bude typický pro Mariánky. S dcerou Bárou, která byznys postupně přebírá, vzali tužku, seznam nám proškrtali. Z patnácti bylin zbyly tři.“
Proč tak málo?
„Protože jsou všechny jedovaté, řekl mi. To tam nechcete! A já na to odpověděl: Dobře, to je pravda. Takže ty dominantní tři nám zůstaly a jsou v těch 20 bylinkách, které v likéru máme.“
Které to jsou?
„Oddenek kosatce, který je typický pro Mariánské Lázně a používá se i na léčbu dýchacích cest. Druhá zásadní věc je kořen pampelišky, který se používá na léčbu zažívacích problémů. A třetí je šťáva z brusinek, která je vhodná na léčbu močových cest. O tyto tři se opíráme, všechny najdete v okolí lázní.“
A co těch dalších sedmnáct?
„Ty nám přidal pan Šitner a zatím jsou tajné. Postupně a pomalinku je ale budeme odtajňovat.“
Tip redakce!
Likér jsme měli možnost ochutnat a stojí za to! Je jemný, lehce nahořklý, nejvíce nám připomíná Jägermeister, ale rozhodně ho nekopíruje. Je skvělý samotný i v koktejlech.

Co víme o líkéru?
Likér obsahuje 35 % alkoholu a je méně sladký než srovnatelné produkty na trhu. Díky tomu se výborně hodí nejen jako digestiv po jídle, ale také jako základ pro koktejly. Pro plné vychutnání tvůrci doporučují Maria Liquer podávat lehce nachlazený, ideální teplota cca 12°C. Skvělý je také v kombinaci s tonikem či jemně zázvorovým pivem, díky čemuž likér získává nový rozměr a zůstává příjemně lehký a osvěžující.
Pro bary a restaurace tvůrci připravili tři signaturní drinky: „Negronia“ (twist na klasické Negroni s Maria Liquerem místo ginu), „Maria Stormy“ (variace na Dark ‚N‘ Stormy) a „Maria a tonic s bezinkou“ (variace na klasický Gin s tonikem).
Kde a za kolik ho koupíte?
Maria Liquer je k dostání v elegantních lahvích Apotheker v objemech 0,2 l, 0,5 l, 0,7 l a 1 l. Ceny se pohybují od 315 Kč (0,2 l) do 695 Kč (1 l). V současnosti je likér dostupný na 35 místech především v Mariánských Lázních – v hotelech sítě Ensana a Orea, v turistickém informačním centru a v obchodech se suvenýry. V Praze jej lze zakoupit v Bistru Bobovka a v restauraci Čestr, brzy také v podnicích El Camino a The Eatery Restaurant. Strategie společnosti počítá do konce roku 2025 s rozšířením distribuční sítě zejména v Mariánských Lázních a okolí, s omezenou exkluzivitou pro lázeňské město.